sábado, 31 de mayo de 2008

Reportatge: Que ha passat al Barça?

L’equip català es troba immers en una crisi institucional i esportiva. En un entorn crispat, la junta directiva encapçalada per Joan Laporta, treballa en la confecció d’una nova plantilla.

El Futbol Club Barcelona començarà una nova etapa, una etapa en la que junta directiva vol solucionar totes les mancances esportives i directives que s’han demostrat durant la darrera temporada. A la lliga nacional, la competició de la regularitat, l’equip ha fet una pobre actuació quedant 3r a 18 punts del campió, el Reial Madrid. Europa ha estat la salvació pels de Rijkaard, tot i l’eliminació a Manchester l’equip ha fet un bon paper a la Champions League. Allunyats del líder, l’equip es va marcar com a objectiu la Copa del Rey, la junta va assegurar una important prima si els blaugranes guanyaven la competició del K.O. Amb un equip orfe, sense cap líder de joc, va caure a Mestalla en la tornada de la semifinal. El Barça va perdre l’oportunitat de disputar la final d’un torneig que des de la temporada 97/98’ no guanya.

Durant els últims minuts del Barça Getafe amb la lliga pràcticament perduda, l’aficionat cansat del joc del seu equip i de la imatge de la junta va dedicar una gran mocadorada a la plantilla i a Joan Laporta. La crispació tornava al Camp Nou que des de l’era Gaspar no vivia una situació semblant. El soci està molt molest i així ho demostren les 9.473 signatures que Oriol Giralt ha aconseguit per dur a terme la moció de censura que pot acabar amb l’era Laporta.

Esportivament la temporada ha estat nefasta i la junta directiva ha decidit tancar una època i obrir un nou cicle per tornar a la primera línea del futbol mundial. La directiva ja ha començat a dibuixar les línies del nou Barça, el nomenament del Pep Guardiola com a nou entrenador del primer equip i els fixatges de Piqué i Keita han estat els primers moviments. A diferencia d’altres anys el Barça prioritza el muscle a la tècnica en política de fixatges.

Que ha provocat una crisi esportiva d’aquesta magnitud? Com pot ser que una de les millors plantilles de la història del Barça no hagi aconseguit cap títol? Quines són les causes de la necessitat de crear un nou projecte?

El Barça començava la temporada amb les altes d’un central contundent com Gabi Milito (17 milions d’euros), una gran lateral com Abidal (15 milions d’euros), Yaya Touré (9 milions d’euros) i finalment el crack de l’any, el mediàtic Henry (24 milions d’euros). Uns fixatges contrastats que van il·lusionar a tota la comunitat culer que creia que el Barça ho guanyaria tot. El primer contratemps va sorgir durant la celebració del Trofeu Joan Gamper, Samuel Eto’o el davanter centre de l’equip, un dels puntals es lesionava de gravetat el seu genoll, el fantasma de les lesions tornava atacar als jugadors blaugranes. El Barça va pagar molt cara la baixa d’Eto’o, apartat dels terrenys de joc durant tres mesos va aparèixer en el moment oportú per participar a la Copa Àfrica. Thienry Henry l’home que va suplir la baixa del camerunès no ha acabat de convèncer, tot i els seus grans registres i jugar els mateixos partits que Carles Puyol no ha estat clau en cap dels moments importants. El llistat de baixes de llarga duració va augmentar amb les lesions de Messi(3 mesos) i de Jorquera (7 mesos). Tanmateix jugadors com Henry i Touré han jugat infiltrats en diverses ocasions pels seus dolors d’esquena. Segons Sala Martín, president de la Comissió Econòmica, Ronaldinho va estar fora de l’equip per baixa forma física. La falta d’un jugador que es posi l’equip a l’esquena en els moments difícils, com feia el brasiler en temporades anteriors, ha estat clau.




En l’apartat físic l’equip ha fet aigües, declaracions com las d’Abidal demostraven que els entrenaments del primer equip eren insuficients. Frank Rijkaard prioritzava els entrenaments amb pilota deixant l’apartat físic en segon terme. L’autogestió de la plantilla, el model que sempre ha seguit el cos tècnic, deixava de funcionar amb la conseqüent pèrdua de punts que haurien sigut bàsics per a la conquesta de la lliga. Les derrotes a domicili contra l’Atlètic de Madrid, Betis i Almeria demostraven que l’equip no aguantava l’esforç físic en les segones parts. Les sortides nocturnes dels jugadors eren portada als diaris i poc a poc l’equip es va anar trencant. Declaracions com las d’Edmilson demostraven la divisió del planter, mentre que les paraules d'Eto'o a Vilafranca seguien en la memòria de jugadors i aficionats.




Durant la temporada hi ha hagut tres derrotes que han sigut clau en el desenllaç final. El Valencia Barça de Copa del Rey, va provocar l’eliminació a la copa, el Manchester Barça, eliminats de la Champions i la derrota a casa contra el Madrid. Aquest partit van ser més que 3 punts perduts. Laporta i Txiki es van reunir amb Frank Rijkaard, durant la conversa els dirigents culers van demanar un canvi a l’equip urgentment, el cap de Rijkaard ja penjava d’un fil. L’equip va remuntar, es va posar a un punt del líder, va anar avançant en la copa i va omplir d’esperances una afició que creia que la mala temporada es podia maquillar. Els resultats no van acompanyar a l’equip i no va ser possible caçar a un Reial Madrid que va posar la directa al tram final de la competició nacional.

Una vegada perdudes totes les oportunitats, l’equip estaria una temporada més en blanc i les conseqüències van ser sonades.




Rijkaard acomiadat i mocadorades contra Joan Laporta per no haver actuat en el moment oportú. El fi del cicle ja era portada als diaris i Joan Laporta va voler donar explicacions.




Després d’una gran polèmica Laporta va comparèixer a Tv3 donant explicacions de la nefasta temporada del primer equip de futbol. Apel·lant a pressions, lesions i decisions arbitrals el president va demanar la confiança del soci per la construcció d’un nou equip que torni al club a la primera línea mediàtica. Mentrestant un soci reuneix més de 9.000 firmes per acabar amb la seva gestió i l’ombra de Sandro Rossell cada cop vola més a prop dels despatxos blaugranes.

No hay comentarios: